Tigrie orieškynie sú na trhu žiadnou novinkou. Tieto jedlé hľuzy šachora jedlého alebo zemnej mandle sa pestujú už celé tisícročia po celom svete, vrátane Egypta alebo Ameriky. V Španielsku je obľúbeným letným nápojom „horchata“ a posedenie v „horchaterii“ patrí k miestnemu koloritu.
Ich chuť pripomína kokos aj mandle a svoj názov získali podľa zvrásneného povrchu hľuzy. Môžete ich chrumkať čerstvé hneď po vykopaní zo zeme, pečené, varené alebo v dezertoch. Alebo ich môžete využiť v receptoch pri zdravom a nízkokalorickom spôsobe stravovania
Po zomletí a usušení sú tiež predávané ako výživná a hodnotná múka s nepopierateľnými benefitmi pre zdravie. Oriešky sú už od nepamäti vysoko cenené pre veľké množstvo vlákniny, nízky obsah kalórií a tukov, obsahujú tiež minerály ako horčík, fosfor, draslík a vitamíny C a E. Vláknina v podobe škrobových vlákien napomáha úbytku hmotnosti a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi.
50 kusov orieškov vám dodá 120 kalórií, 10g vlákniny, 9g sacharidov, množstvo vitamínov a minerálov a 7g tukov.
Jediným mínusom môže byť intolerancia pre osoby, ktoré musia dodržiavať bezzvyškovú diétu alebo majú syndróm dráždivého čreva.Ale aj v tomto prípade existuje riešenie, z orieškov sa dá jednoducho a ľahko pripraviť chutné a výživné rastlinné mlieko podobne ako z iných druhov známych orechov.
Recept na prípravu „horchaty“
1 a ½ l vody
200g tigrích orieškov
štipka škorice
vanilkový lusk
½ kávovej lyžičky strúhanej citrónovej alebo limetkovej kôry
ľubovolné sladidlo (cukor, stévia, javorový sirup, med)
Postup:
1) Oriešky namočte cez noc do vody
2) Ráno vodu zlejte, polovicu orieškov spolu zo škoricou, citrusovou kôrou a vanilkou vsypte do mixéra a prilejte cca ¾ litra vody. Poriadne premixujte a preceďte cez sitko alebo gázu do pripravenej nádoby.
3) Vzniknutú drvinu znova vsypte do mixéra, dolejte zvyškom vody a ešte raz mixujte.
4) Znova preceďte a vzniknuté mlieko prelejte k prvej várke. Podľa chuti oslaďte a dajte do chladničky vychladiť. Podávajte s ľadom a slamkou.
5) Drvinu môžete usušiť a pridať do pečenia. Horchatu môžete dochutiť na množstvo spôsobov: kakaom, čokoládou či ovocím.